ompele lentävä hanhi -tilkkublokki

Ompelen uusimpaan tilkkupintaani lentävä hanhi –tilkkublokkeja. Kerroin, että käyttämäni menetelmä tuottaa lisäksi kaksi ylimääräistä kolmio-neliötä, kunhan ompelen kaksi saumaa lisää.

Kokoan tilkkublokin yhdestä suorakaiteesta (15 cm x 8 cm) ja kahdesta neliöstä (8 cm x 8 cm). Tilkkublokissa suorakaide on tumma/vaalea ja neliöt vastaavasti vaaleat/tummat.

Mitat eivät mene aivan tasan näillä senttimitoilla. Tee rumista kankaista pari koeblokkia ja kokeile, miten neliöt kannattaa asettaa, jotta hanhesta tulee oikean näköinen. (Kolmion kärjen yläpuolelle pitää jäädä saumanvaran verran varaa: muuten kärki katkeaa tai sauman ja kärjen väliin jää toista kangasta näkyviin.)

Olen itse piirtänyt neliöiden nurjalle puolelle viivan, mutta taitavimmat ohjaavat silmämääräisesti ja siltä väliltä olevat tekevät piirrosviivan sijaan taitoksen.


Asetan neliötilkun kohdalleen (tiedän ompelemistani koekappaleista, mihin kohtaan se kannattaa asetella) ja ompelen viivaa pitkin sauman. Bonuspalaa varten ompelen vielä (tavallisen ompelu)paininjalan päähän, nurkan puolelle toisen ompeleen.


Tästä kuvasta näkyy, miten neliöstä tulee hanhen reunapala:


Hanhi (tai sen puolikas tässä vaiheessa) ja bonuspala syntyvät, kun leikkaat nurkan irti ommelviivojen välistä. Itse jätän hanhen puolelle leveämmän saumanvaran.


Lentävä hanhi –tilkkublokkia varten täytyy ommella vielä toinen kolmio-neliö toiseen nurkkaan.

Vinkki: Älä tee kuten minä tein ensimmäisellä kerralla. Älä ompele toista neliötä hanhen nurkkaan ENNEN kuin olet kääntänyt edellisen oikeaan asentoonsa. Sillä tavalla ei synny tilkkublokkia, vaan joudut purkamaan juuri ompelemasi sauman. En suosittele, mutta itse aloitin niin. Kaikki virheet teen!

Tässä lopputulos: valmiita lentävä hanhi –tilkkublokkeja ja bonus-kolmio-neliöitä.


Ompelen näitä sarjassa muutamia kappaleita alusta loppuun ja käyn sitten silittämässä sekä lentävä hanhi –blokit että kolmio-neliöt. En halua viettää tuntikausia kerrallaan silityslaudan äärellä ja siksi silitän suunnilleen sitä mukaa kuin blokkeja syntyy.

Scrappy Mountain Majesties –tilkkupinta oli tässä kuvassa vielä ohut ja erossa taustakappaleestaan:


Nyt olen saanut sanan Töölön Tilkkupajasta, että mestaritikkaaja Soile on saanut työni tikatuksi. Tämäkin tilkkutyö on siis kanttausta vailla valmis! (Toki tasoittamista, nimen keksimistä, nimilapun kirjoittamista ja ompelemista vailla myös.)

Kommentit

*VEKKI* sanoi…
Selailin blogiasi taaksepäin ja voi miten ihania olet tehnyt monia. Olin käsityksessä, että lopetit blogisi. En tiedä miksi. Seuraamiseni oli siten jäänyt. Onneksi löysin takaisin ja kiitos tästä hanhi-ohjeesta.
Manda sanoi…
Kiitos ohjeesta, nyt minäkin ymmärsin :). Tätä täytyy kokeilla!
Tilkkureppu sanoi…
Kiva, kun laitoit ohjeen, kiitos. Kokeilen tätä jossain työssä:)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

vetoketju pussukkaan! 6 vinkkiä vetoketjun ompelemiseen.

kolme tapaa tikata tilkkupinta.

ikuisuusprojekti on valmis.