Wednesday, 25 July 2012

pari sanaa ompelukoneista.

Minulta kysyttiin mielipidettä ompelukoneista. Mielipiteeni perustuvat rajoittuneeseen ompelukonemaailmankuvaan - minullahan ei ole hiljattaista kokemusta muista kuin omasta koneestani, joka on Husqvarnan elektroninen malli suunnilleen vuodelta 1995.


Ostin noin 10 vuotta sitten koneeseeni vapaata konetikkausta varten käytettävät lisäosat eli tikkauspaininjalan, tikkauskehyksen, yläsyöttäjän ja suuremman ompelutason. Näistä tarpeellisin on tikkauspaininjalka.

Jos olisin ostamassa uutta konetta ja jos lisäksi haluaisin käyttää konetta vapaaseen konetikkaukseen, tarkistaisin seuraavat asiat käytännössä:
  • Miten helposti/vaikeasti vaihdan tikkauspaininjalan ja tavallisen ompelupaininjalan välillä. 
  • Eihän tikkauspaininjalan paine vain ole liian kova? Olen kuullut, että joissakin koneissa jalan vieteri vain on liian tiukalla, eikä sellaisella paininjalalla ikinä pysty tekemään kauniisti kaartuvia tikkauksia. Ei, vaikka olisi miten guru konetikkaaja. 
  • Onhan kankaan syöttäjät (paininjalan alla) helppo vapauttaa? Jos ne täytyy joka kerta peittää pahvilla tms, siihen kyllästyy. 
  • Näkeekö tikkauspaininjalan kanssa hyvin tikata? Eihän se vain peitä näkyvyyttä? 

Lisäksi tarkistaisin seuraavat asiat:
  • Onhan koneessa tilkkutöiden ompelemiseen hyvin soveltuva, kapeampi paininjalka? 
  • Kyllästyisinkö ompelemaan näin äänekkäällä koneella? Tai vaikuttaako tämä kivan hiljaiselta? 
  • Onhan koneessa myös vapaavarsi (saahan osan normaalista työskentelytasosta siis pois, jolloin esimerkiksi lahkeen päärmääminen onnistuu)? 
  • Riittävätkö ompeleet tarkoituksiini? Eihän niitä toisaalta ole turhan monta? 

Husqvarnaani ennen ompelin peruskoneella, jonka hankin käytettynä ja jossa oli vain suora ja siksak-ommel sekä pari muuta ommelta. Muistaakseni kone oli Singer-merkkinen. Äidillä on 1960-luvun lopun Singer, jolla ompelin aikoinani asun jos toisenkin. Se ei ollut hiljainen!


Husqvarnan kone on toiminut luotettavasti. Erityisesti pidän arvossa sen hiljaista käyntiääntä. Kaikki edelliset koneeni ovat pitäneet epämiellyttävän kovaa ääntä!

1 comment:

Tuije said...

Kiitos tästä tietopaketista! Auttaa huomattavasti ymmärtämään, mistä tässä kaikessa on kyse ja oli mielenkiintoista.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails